dinsdag 18 september 2007

Gebed en gids ramadan 2007


Op donderdag 13 september begint voor ruim 1,3 miljard moslims de vastenmaand ramadan. In deze maand richten zij zich op Allah, meer dan in alle andere maanden. Het is onder hen als het ware het gesprek van de dag - dertig dagen lang.

De islamitische kalender - gebaseerd op de maanstanden - loopt in op de westerse (Gregoriaanse) kalender. Dat betekent dat ramadan ieder (Gregoriaans) jaar iets eerder begint. Dit jaar is dat van 13 september tot en met 12 oktober.

De ervaring van zendelingen over de hele wereld is dat zij in deze tijd meer openingen voor gesprekken met moslims hebben, dan zij aankunnen. Er is veel openheid voor de geestelijke aspecten van het leven. Moslims dromen over Isa, Jezus Messias! Over een groot licht, over mensen die komen vertellen over redding.
Wereldwijd namen vorig jaar duizenden kerken, gebedsgroepen en individuele christenen deel aan dit gebedsproject onder de naam 30 Dagen Moslim Gebedsfocus. Iedereen kan deze uitdaging aangaan. Als individu bijvoorbeeld, als tweetal, als gezin, jeugdgroep, zondagsschool, zelfs als kerk!

Zo kunnen we ook dit jaar weer in de bres staan voor de 1.300 miljoen moslims. Het idee erachter is géén bekeringsdrift, maar vanuit bewogenheid en dienstbaarheid bidden dat zij de Weg, de Waarheid en het Leven zullen vinden!

GEBEDSGIDS
Als leidraad tijdens de ’30 Dagen’ is er een gebedsgids, die is opgesteld door meer dan honderd zendelingen die vooral in zogenaamde onbereikte gebieden werken. Elke dag wordt gebeden voor een speciale groep. Tevens is er voor elke dag een ‘Nederlands’ gebedspunt voor de moslims die onder ons wonen, aan toegevoegd.

De gids is te bestellen via 30dagen@solcon.nl (€ 2,50 per gids, 50 gidsen en meer € 2,00 per gids, excl. verzendkosten). Een uitgave voor kinderen is alleen als downloadversie te verkrijgen via de site http://www.30dagen.nl/.
De internationale website is http://www.30-days.net/. Er is tevens een website voor jongeren: http://www.30daysfire.net/.

TWEE KANTEN
Bidden voor de moslimwereld heeft ook eenuitwerking naar de bidders toe. Johan Kruger, een van de betrokkenen bij de productie van de gebedsgids, zegt daarover: "Het verandert ook de kijk van mensen op moslims. Van veel bidders horen we dat door het gebed en de informatie die ze daarvoor kregen, hun houding van angst voor moslims veranderde. Het beeld van een potentiële terrorist, dat in de media vaak naar voren komt, veranderde in dat van mensen die God liefheeft. Het heeft relaties met moslims opener gemaakt."

VIJF ZUILEN
Moslims geloven in Allah, die uniek is, almachtig, genadig en barmhartig voor alle moslims. Het islamitisch geloof wordt geleefd naar vijf ‘zuilen’. Deze moeten nauw worden opgevolgd, wil iemand hoop op redding hebben. Deze vijf zijn:
1. Opzeggen van de geloofsbelijdenis (shahada): ‘Er is geen God dan Allah en Mohammed is zijn profeet.’
2. Gebed (salat) op vijf vaste tijden per dag.
3. Het geven van aalmoezen (sakat), zowel verplicht als vrijwillig, aan armen.
4. Vasten (saum), speciaal tijdens de heilige maand ramadan, tijdens welke Mohammed zijn openbaringen kreeg, waarvan hij geloofde dat die van de aartsengel Gabriël afkomstig waren.
5. Pelgrimsreis (hajj) - tenminste een keer in je leven - naar Mekka.
Door Fedde Ypma, Jmeo Heidebeek