Jeugd met een Opdracht is bezig met het ontwikkelen van een heel nieuw raamwerk voor wereldzending. Het project heet 4K. Het brengt globaal in beeld in hoeverre het evangelie terrein heeft gewonnen en welke noden er zijn.
Project 4K is als het ware een open bron. Het staat ten dienste van alles en iedereen die in (mogelijkheden in) zending is geïnteresseerd. JmeO hoopt tevens dat het een middel zal zijn dat nieuwe bewustwording voor de noodzaak van zending teweeg brengt.
Hoe werkt Project 4K? Als voorbeeld kijken we naar Amravati, een van de 34 districten van de Indische deelstaat Maharastra. Het heeft circa 2,6 miljoen inwoners. Van hen heeft 95 procent het evangelie nog nooit gehoord; 0,18 procent van de bevolking is christen. De belangrijkste religies zijn hindoeïsme (70%), islam (14%) en boeddhisme (15%). Amravati telt 232 steden en dorpen, waarvan er twee een christelijke geloofsgemeenschap van kleine omvang hebben. Slechts 8 procent van de mensen kan lezen en schrijven.
Dat betekent dat dit kleine stukje India eigenlijk nog helemaal open ligt voor het Goede Nieuws. In het overzicht dat de mensen van 4K hebben gemaakt, is Amravati een wit ‘puzzelstukje’. En er zijn er nog veel meer. 4K-teams hebben de wereld in iets meer dan 4.000 van dergelijke vergelijkbare stukjes ingedeeld. Vandaar de naam van het project: vier kilo (= 4.000).
Al die stukjes zijn bestaande geografische eenheden en qua omvang en inwonertal vergelijkbaar. Een andere 4K-zone is bijvoorbeeld Jamaica, dat ongeveer hetzelfde aantal inwoners heeft als Amravati. Naarmate deze zones minder ‘beëvangeliseerd’ zijn, worden ze witter. Nederland telt in het concept twaalf omegazones, onze twaalf provincies. Het internationale leidersteam daagt JmeO’ers – en christenen in het algemeen – uit zich juist in witte gebieden aan de slag te gaan.
DETAIL
Project 4K bouwt eigenlijk voort op het oorspronkelijke visioen van JmeO-oprichter Loren Cunningham, die golven van jonge mensen op alle continenten het evangelie zag brengen. “Begin jaren ’80 hadden we project 223 en wilden we mensen naar ieder land brengen. Nu, twintig jaar later, richt JmeO zich opnieuw op ‘de hele wereld’, maar nu meer in detail”, zegt David Hamilton, onderzoeksleider binnen 4K.
“Onze visie is niet gebaseerd op waar we al zijn, maar waar we nog níet zijn”, vervolgt David. “We kunnen nu achterover gaan leunen en zeggen dat we in 163 landen vertegenwoordigd zijn, dat we meer dan 15.000 stafmedewerkers hebben en dat we een van de grootste zendingsorganisaties zijn. Maar het gaat er niet om hoe groot we worden. Toen de Herder zijn schapen telde, schepte hij niet op over de 99. Nee, hij telde ze en merkte dat er een ontbrak. Hij ging op zoek en vondt die ene. 4K kan ons helpen zien wat we als het ware nog steeds missen”.
ONDERZOEK
4K werd drie jaar geleden gelanceerd en is nog steeds in ontwikkeling. Er is veel onderzoek nodig om de gegevens van alle meer dan 4.000 zones in kaart te brengen. Er wordt onder meer gebruik gemaakt van research die gedaan is voor de World Christian Encyclopedia. Het moet in de komende jaren een concept worden dat ook werkelijk functioneert. Het moet praktisch, te overzien en werkbaar zijn. Andere zendingsorganisaties hebben interesse getoond in het project. JmeO-leider Jim Stier in Zuid-Amerika verwacht veel van het initiatief. “Deze nieuwe manier van kijken naar de wereld gaat ons een vernieuwd besef geven van apostolisch initiatief. Het brengt duizenden nieuwe doelgebieden in beeld, waar nieuwe pioniers nodig zijn”.
NEDERLAND
4K is voor de leiders binnen JmeO Nederland aanleiding geweest te gaan kijken naar de twaalf omegazones die ons land telt.
- Kan (werk van) JmeO ten dienste komen te staan aan – breed gesteld – verspreiding van het evangelie in de provincies?
- Wat zou JmeO kunnen aanbieden en toevoegen aan wat de kerk van Christus daar aan het doen is?
- Kan ze ook nieuwe initiatieven nemen?
Om op die vragen antwoord te kunnen geven zoekt JmeO contact met mensen die eerder met JmeO hebben samengewerkt ofwel een DTS hebben voltooid. Daarmee werd vorig jaar een begin gemaakt met twee YWAM Rivisited dagen. Voor dit jaar waren ze opnieuw gepland in oktober, maar vanwege organisatorische problemen zijn ze nu verschoven naar volgend voorjaar. Wie op de hoogte wil blijven, kan mailen naar revisit@ywam.nl.
TAKEOFF
Een van de voorbeelden waarmee JmeO de provincie kan opzoeken, is TakeOff. Dat is een avond/weekendtraining, waarin verkort de lesstof en -principes van de Discipelschap Training School (DTS) naar voren komen. In Gelderland (Heerde) gaat op 27 januari de tweede van start. In Drente (Assen) begint het op 26 januari. Informatie: takeoff@ywam.nl.
Project 4k heeft zijn eigen website: http://www.ywam4k.org/. Het project is een vorm van global ministry mapping system (GMMS), een idee dat werd ontwikkeld door Global Mapping International (GMI). Op de website http://www.gmi.org/ is nog een artikel over Project 4K te vinden.
Door Fedde Ypma, JmeO Heidebeek